Monday, March 21, 2011

BPA FREE

mmg sdg hangat diperkatakn..tp benda sbnrnya dh lma...cma x dketengahkn n dhiraukn sgt bg sesetengah org...mmg bahaya btol susu yg ada BPA...yg da tnda recyle 7 kt bwh tu...opppps wawa dh pn terbeli aritu...brand fiffy da 4..pastu 1 anakku..mmg syg sgt..tp syg lg kt anak kn..yg xtau ape2 klu kiter bg dia wif dat bootle...tp da saranan kt cni...
Kementerian kesihatan telah pun melarang peniaga dari menjual botol susu yang ada unsur BPA mulai 1 MAC 2012.Lambat lg tp sbg pengguna bijak kita kna mengambil serius demi keselamatan anak kita.

Menurut kajian penyelidik bebas, BPA akan mewujudkan ketidakseimbangan hormon, termasuk kanser payudara dan prostat, akil baligh awal dan perubahan struktur otak yang dikatakan berpunca daripada pendedahan ketika saat genting permulaan kehidupan bayi.

Untuk info, Botol susu bayi polikarbonat adalah bersifat keras dan lutsinar di mana ianya mengandungi Bisphenol A (BPA). Botol susu ini boleh dikenalpasti melalui kod identifikasi plastik yang biasa didapati di bawah botol susu bayi seperti berikut:
Nombor 7
Nombor 7 dan PC
Nombor 7 dan OTHER

ermm biarkanlah dlu botol yg dh bli tu..tp wawa mmg dh survey botol yg free BPA..da 2 choice dr brand tupperware n MAM...
sbnrnya nk BF sendri baby tp kna standby gak ngan botol ni incase nk keja n da emergency ke nanti...

RM35.15 (260ml)
RM23.75 (270ml)MAM BRAND


TUPPERWARE BRAND
NOW RM96.60
2 pcs 240ml bottle with nipple 
1 pcs 2L Milk container 
1 pcs 110ml travel container 
Gift  box1 comment:

Acik Mano said...

Rajin Wawa cari info...good mum....
tuk cerita pantang dari akak yang Wawa request bleh gi http://whateveracikmano.blogspot.com/search/label/Pantang