Wednesday, August 10, 2011

Resepi Kek Gula Hangus

share from DAPURMAMASYA

1 cawan gula
1 cawan air panas
2 sudu besar mentega

Gula digoreng dengan api sederhana besar. Bila gula dah agak cair masukkan air panas-kena berhati2 sebab nanti dia meletop letop. Tutup api & cepat masukkan air panas tadi dan masukkan mentega kacau sampai mentega cair. Ketepikan.

Ingredients for cake:-
4 biji telur
1 cawan susu pekat
1 cawan tepung gandum
2 sudu teh soda bicarbonate)
1 sudu teh vanilla essence

Method:-
-Pukul telur sampai kembang & pekat. Masukkan susu pekat and mix lagi. Tuangkan adunan kedalam blender dan tekan ON. Masukkan tepung & soda bicarbonate yang telah diayak tadi dan esen vanila. Tekan On lagi. Last baru masukkan gula hangus tadi. Tekan On lagi. Biarkan adunan dalam blender selama 3-4 jam(tertutup) untuk mendapatkan 'span' yang cantik. Selepas diperap, masukkan adunan kedalam loyang yang telah digris dengan butter(Tanpa menggodak adunan tu). Gunakan loyang 5", kalau nak kek yang tinggi(  gunakan loyang 7" aje)Tuang adunan terus kedalam loyang dalam oven. Bakar dengan suhu 160C selama 60 minit api bwh shj. Balance 20-30 terakhir, pakai api atas dan bawah. Keluarkan dari oven dan sejukkan dulu sebelum potong.)


credit to mamasya : bnyk cara nk wat ni, ni salah 1nya...very da simple..follow tul2 cnfirm jd..

1 comment:

HEMA said...

mcm senang je, nak cuba ni. selama ni tau makan je...hehehe